Kadi Kaldmäe naases rahvusvaheliselt konkursilt diplomiga!

Kadi kaldmäe

Kadi Kaldmäe

16.-19. juunil 2016 toimus Rootsis „V STOCKHOLM INTERNATIONAL MUSIC COMPETITION“ EHK „V Stockholmi Rahvusvaheline Muusikakonkurss“, millest võttis osa ka Räpina Muusikakooli flöödiõpilane Kadi Kaldmäe. Konkursil olid kaasas ka flöödiõpetaja Oksana Iljašenko ja kontsertmeister Martina Võrk.
Konkurss sai alguse 2010 aastal. Selle konkursi eestvedajateks on Galina Ehrgren ja Anna Sundina Rootsist, Dmitry Mikhaylov Leedust ja Peter Shchadenko Venemaalt. Esimesel konkursil osales ligi 280 osavõtjat. Teine konkurss toimus 2012 aastal ja osavõtjaid oli üle 600 Euroopast, Venemaalt, USA-st ja Hiinast. Kolmas konkurss oli 2014 aastal umbes 600 osavõtjaga 35-st riigist. Neljas konkurss oli 2015 aastal osavõtjatega 17-st riigist. Sel aastal võttis konkursist osa 294 noort muusikut 21-st riigist: Rootsi, Venemaa, Saksamaa, Soome, Türgi, Eesti, Läti, Leedu, Norra, Poola, Austria, Gruusia, Azerbaidžan, Valgevene, Rumeenia, Taani, Slovakkia, Prantsusmaa, Ukraina, Šveits ja USA.
Konkursi vanusepiiranguks oli 25 eluaastat. Soolopillidest olid esitatud klaver, viiul, vioola, tšello, kitarr, harf, akordion ja puupuhkpillid (flööt, oboe, klarnet ja saksofon). Kõik sooloinstrumendid jagunesid 5-ks vanusegrupiks: A – kuni 9-aastased, B – 10-12-aastased, C – 13-15-aastased, D – 16-18-aastased ja E – 19-25-aastased. Kadi Kaldmäe osales puupuhkpillide D kategoorias.
Konkurss toimus korraga kolmes kohas: Stockholmi Ajaloomuuseumis, Södra Ladina Gümnaasiumis ja Adolf Fredriksi Muusikakoolis, kus 18.juunil leidis aset ka Kadi Kaldmäe etteaste. Võib kindlalt väita, et Kadi esitus oli õnnestunud, see oli stiilne, särav ja meeldejääv ning ta andis endast maksimumi. Tänu sellele õnnestus Kadil saavutada ka konkursi diplom, mis võrdub IV kohaga.
Konkursi üldine tase oli väga kõrge. Enamus konkursante olid muusikale pühendunud noored inimesed, kes leiavad oma päevakavas aega mitmeid tunde kestvaks pilliharjutamiseks. Konkursil kõlasid mitte ainult tehniliselt perfektsed, vaid emotionaalsed ja terviklikud esitused, mis olid viimistletud viimse detaili ja peenema kõlanüansini ning milles oli edasi antud ka paladele iseloomulik karakter ja nendes peituv sisu. Konkursante autasustati kolme auhinnalise koha ja konkursi diplomiga. Konkursantidele, kelle esitus polnud tipptasemel, anti välja diplomid konkursil osalemise eest.
Loodetavasti osalevad ka tulevikus meie kooli õpilased välisriikide konkurssidel ja festivalidel ning panevad oma võimed ning oskused proovile rahvusvahelises jõukatsumises. Siinkohas avaldab Räpina Muusikakool tänu Eesti Kultuurkapitali Põlvamaa ekspertgrupile, Räpina Kultuurkapitalile, kes aitasid Kadi esituse viia rahvusvahelisele areenile. Samuti kuuluvad meie kooli tänusõnad Hedi ja Uno Kaldmäele oma tütre hea suunamise, kasvatamise ning suurepärase koostöö eest.

Martina Võrk,
Räpina Muusikakooli klaveriõpetaja ja kontsertmeister

 

Comments are closed.