Mitmekülgne kontsert Sillapää lossis

Vasakult: Ene Nael (klavessiin) ja Neeme Punder (flööt)

Foto autor Jürgen Järvpõld

Esmaspäeval, 16. jaanuaril, toimus Räpina Sillapää lossis kontsert „Flöödi Kuningriik“. Kontserdil astusid üles flötist Neeme Punder ning kontsertmeister Ene Nael klavessiiniga.

Kontserdikava oli mitmekesine. Kõige enam kõlas muusikat 17.-18. sajandi heliloojatelt (Telemann, Scarlatti, Fontana, Couperin, Händel, Bach), kuid saime kuulda ka tänapäevasemat loomingut (Sisask). Kuulajal oli põnev jälgida kontserti, kuna koos klavessiiniga kõlasid erineva suuruse, ehituse ja vanusega flöödid. Siiski õnnestus kahel korral kuulda ka klavessiini üksinda mängimas.

Esinejad olid terve kontserdi aja publikuga suhtluses. Enne igat muusikapala said kuulajad aimu esitamisele tuleva loo sisust. Lisaks tutvustati ka erinevaid flööte ning nende ajalugu, millel musitseeriti. Vanematel kuulajatel oli kindlasti palju äratundmisrõõmu muusikaloo tundidest.

Ka publikul oli võimalik anda oma panus kontserdisse ning olla ise esinejarollis. Nimelt tegid kuulajad kaasa Inglise maskide muusikas, kus julge vabatahtlik sai mängida erinevaid kujusid („Seisev mask“) ning ülejäänud saalitäis tekitada jalgadega rütme vastu põrandat („Harlaw’i lahing“).

Peale kaasahaaravat kontserti oli kuulajatel võimalik uurida lähemalt kuidas üldse klavessiinis heli tekib ning kuidas on võimalik klavessiini kõlavärvi muuta. Mitmed klaveriõpilased said ise proovida oma klaveripalu mängida ja kujutada ette, kuidas hetkel õpitav klaverimuusika võis sajandeid tagasi kõlada.

 

Jürgen Järvpõld

Räpina Muusikakooli õpetaja

Räpina Muusikakooli direktori kt

õp Ave Astel lastega klavessiini uudistamas

Foto autor Jürgen Järvpõld

Foto autor Jürgen Järvpõld

Foto autor Jürgen Järvpõld

Foto autor Jürgen Järvpõld

Comments are closed.