Räpina puhkpilliorkester tähistas väärikalt 155. aastapäeva

Laupäeval, 20. mail kogunes kultuurikeskuse saali lisaks muusikahuvilistele 95 orkestranti. Põhjus oli auväärne – Räpina Valla Noorte Puhkpilliorkestril täitus 155 aastat tegutsemist. Kollektiivi ajalugu sai alguse 1868. aastal, mil Frits Kirotar asutas Räpina pasunakoori.

Räpina Valla Noorte Puhkpilliorkester 155

Aivo Parmson

Iga kollektiivi eduka tegevuse eelduseks on ühes suunas mõtlevad liikmed ja sihikindlalt oma rida ajav kollektiivi juht. Viimased kaheksa aastat tegutseb puhkpilliorkester Elli Käbina taktikepi all. Orkestri põhikoosseisu moodustavad Räpina Muusikakooli õpilased ning Räpina piirkonna täiskasvanud. Väga oluliseks abijõuks orkestris on endised räpinlased, kes on varasemalt õppinud Räpina Muusikakoolis või mänginud puhkpilliorkestris. Nad on alati nõus tulema appi orkestri esinemistele. Orkester on väga tänulik iga mängija üle, kes leiab võimaluse proovides ja esinemistel osalemiseks ning soovib panustada oma vaba aega ühise eesmärgi nimel. Ka seekord oli Räpinasse jõudnud orkestrante nii lähemalt kui ka kaugemalt.

Orkestri koosseisus esinesid: Mia Mirel Asi, Mihkel Toomas Heering, Toomas Heering, Art Hütt, Jaana Mari Kala, Kristi Kaldmäe, Jaanus Kaldoja, Marten Kaldoja, Hannes Kaldoja, Anton Kogan,Riina Kogan, Marleen Möller, Katariina Nagel, Urmas Nagland, Ethlyn Palu, Merit Oja, Merlin Oja, Regnar Preeden, Karoliina Raudberg, Märt Reinvee, Kadriliis Karu, Arne Sildnik, Robin Sõukand, Aimer Zirk, Andres Tagel, Kristjan Tagel, Harri Talvik, Jakob Täht, Katrin Vaagert, Aksel Vürst, Minna Emilia Vürst, Urmas Vürst.

Juubilari olid tulnud õnnitlema järgnevad sõpruskollektiivid: Põlva Linna Puhkpilliorkester Peeter Änilase, Väägvere Pasunakoor Kersti Perandi ja Gulbene Muusikakooli Puhkpilliorkester (Läti) Jolands Andževsi juhendamisel. Kõik puhkpilliorkestrid esinesid räpinlaste meeleolu loomiseks samal päeval toimunud Räpina Hea Kodu Päevade tegevuskohtades. Räpina Valla Noorte Puhkpilliorkester tervitas puhkpillimuusikaga staadionil toimuval liikumispäeval osalejaid, Põlva Linna Puhkpilliorkester esines Raudmehe pargis, Gulbene Muusikakooli Puhkpilliorkester tervitas loomemaja ees olijaid ja Väägvere Pasunakoor aianduskooli ees toimuval laadal osalejaid. Peale tutvustavaid kontserte toimus ühisproov, mille järel suunduti aianduskooli sööklasse lõunasöögile.
Juubelikontserti juhtis meeleolukalt Peeter Änilane.
Kontserdil esinesid orkestrid kõigepealt ühekaupa, misjärel astuti üles ka koondorkestrina.
Tänati orkestri töösse ja püsimajäämisse oluliselt panustanud dirigente Dmitri Koganit, Antoni Koganit, Küllike Männikut ja Elli Käbinat, kauaagseid orkestri liikmeid, toetajaid ja külla tulnud orkestreid. Erilist tänu avaldas orkester endistele katusorganisatsioonidele Räpina Tuletõrjeühingule ja selle kauaaegsele juhatajale Teet Helmile, Räpina Valla Kultuurikeskusele ja juhataja Marge Trumsile ning praegusele katusorganisatsioonile Räpina Muusikakoolile, eesotsas direktor Marika Klimberg-Hyötyölaisele, kes oli ka suurejoonelise juubelikontserdi peaorganisaator.
Peale kontserti mindi üheskoos imemaitsvat sünnipäeva torti sööma, mille oli valmistanud taas Elstriine Cateringi usinad kokad.
Räpina Valla Kultuurikeskuse seintel ja saalis oleval lavaekraanilt sai näha fotonäitust Räpina puhkpilliorkestri ajaloost. Lähemat infot orkestri tegutsemisest võivad huvilised leida Räpina Koduloo- ja Aiandusmuuseumi arhiividest. Lühikokkuvõttega saab aga tutvuda orkestri juubeliks väljaantud bukletist, mille saab soetada muuseumis.

Toomas Heering
Räpina Valla Noorte Puhkpilliorkestri vanem

 

Comments are closed.